Akupunktura

Akupunktura

Akupunktura je ena izmed najbolj razširjenih in najbolj poznanih metod zdravljenja v Tradicionalni Kitajski Medicini (TKM). Je zelo varna oblika zdravljenja, ki prinaša izjemne rezultate. Znana je po vsem svetu, od leta 1979 pa je akupunkturo, kot obliko zdravljenja potrdila in priporočila tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Akupunkturo uporabljamo za zdravljenje različnih obolenje, lajšanje bolečin in bolezni že več tisoče let.

Kako izvajamo akupunkturo?

Izvajamo jo z različnimi tehnikami vbadanja akupunkturnih igel po meridianih, preko katerih poteka življenjska energija Qi. Na telesu imamo 14 glavnih meridianov na katerih ležijo akupunkturne točke. Zdravnik ali tuinolog glede na anamnezo stranke, delovanje meridianov in akupunkturnih točk, skrbno izbere skupek točk, ki jih uporabi za terapijo akupunkture. Pri zdravljenju bolezni, lajšanju bolečin in drugih težav moramo upoštevati vse medsebojne interakcije in kombinacije točk, ki so lokalne in distalne. Vsaka posamezna terapija akupunkture je lahko drugačna, saj pri tem moramo upoštevati spremembe od prejšnje terapije. Spremeni se npr. tehnika vbadanja igel, drugačna izbira akupunkturnih točk, tuina masaža, ventuziranje ali moksibustija.

Igle, ki jih uporabljamo so sterilne, namenjene le enkratni uporabi, ki jih po terapiji seveda zavržemo. Vsaka igla je premazana s silikonom, narejena iz najboljših materialom, ki so izjemno kakovostni in zadovoljujejo standardom WHO.

Ali terapija akupunkture boleča?

Terapije akupunkture ne boli. Vboda igle na mesto akupunkturne točke se skoraj ne čuti. Po določenem času terapije, se sčasoma na nekaterih bolj občutljivih predelih lahko pojavi bolečina ali občutek majhne napetosti. Napetost se lahko šiti navzgor in navzdol po meridianu, kar pa je posledica prihoda energije, ki se je začela sproščati. 

Terapijo akupunkture kombiniramo z drugimi terapijami

Terapijo akupunkture kombiniramo tudi s tuina masažo,ventuzami in moksibustijo. Moksibustija je ena izmed terapevtskih metod, ki ima enako dolgo zgodovino kot akupunktura. Pri terapije moksibustije uporabljamo zeliščno cigaro, ki oddajo toploto in tako poveča učinek na akupunkturne točke. Njena lastnost je, da odpira meridine, ureja kroženje energije in krvi meridianu, izganja mraz in vlago iz telesa,… Moksa je sestavljena iz divjega pelina, ki jo lahko uporabljamo tudi za domačo uporabo. Več si lahko preberete TUKAJ (klik).

Kaj dosežemo z akupunkturo?

Z akupunkturo dosežemo pretok energije in krvi po telesu. Kombinacija določenih akupunkturnih točk, ki so skrbno izbrane za vsako stranko, odpravijo blokade na meridianih. S stimulacijo teh točk se zgodi proces samozdravljenja telesa. Znanstveno dokazano pa je tudi, da akupunktura deluje protibolečinsko, saj sproži sproščanje endorfinov, ki so blažilci bolečine v telesu.

Z akupunkturo lajšamo različne bolezni in zdravstvene težave: bolečine v vratu, trd vrat, bolečine v ramenskem obroču, bolečine v ramah, v hrbtenici, bolečine v mišicah, golfski in teniški komolec, diskus hernije, vnetja karpalnih kanalov, vnetja ahilove tetive, bolečine v kolenih in gležnjih, išijasi, lumbago, pri bolečih menstruacijah, težave v menopavzi, gripe, prehladi, seneni nahodi, vnetje sinusov, migrene in glavoboli, nespečnosti, črevesne in želodčne težave, kožne bolezni, astma, bronhitis,…